RAPORT DE ACTIVITATE 2013

Acest raport de activitate este catre cetatenii comunei Branesti, Dambovita!

Consilier Trandafir Catalin

A trecut un an de cand fac parte din Consiliul Local al comunei Branesti, Dambovita.

Este timpul sa fac un bilant al activitatii si mai ales al rezultatelor….

Nu facusem niciodata politica, dar la revenirea acasa din strainanate am zis sa ma implic cumva si sa ajut localitatea in care locuiesc, punand in slujba ei toata experienta pe care am acumulat-o traind intr-o societate normala. Am intrat in politica si datorita discutiilor interminabile purtate un un bun prieten care-mi spunea ca nu se poate schimba absolut nimic, oricata bunavointa ai avea.

Din pozitia de consilier am incercat sa fac tot ceea ce pot pentru a produce o schimbare in modul de lucru al primariei, mai ales in relatia cu cetatenii,

O parte din activitatea mea se poate vedea in:Raportul de activitate pe anul 2012 care se gaseste pe site-ul www.branesti.net , iar o alta parte o voi documenta aici:

In primul rand am incercat discutii atat la sefii partidelor politice cat si la Consiliul Judetean, unde am mers in audienta pentru a incerca rezolvarea mai multor probleme. In afara de aceasta am scris unor ministri si unor sefi de institutii. Daca credeti ca cineva a tinut cont de problemele noastre sau mi-a raspuns la scrisori, sunteti foarte optimisti.

Probabil considera problemele noastre prea mici pentru a-si pierde vremea cu ele... eu le spun un lucru; pana nu vor incepe rezolvarea problemelor mici (care-s usor de rezolvat) si se aduna-n intr-un intreg (la fel ca voturile) in urma carora au ajuns unde sunt acum, nu vor realiza absolut nimic. Vor orbecaii prin ceata imprastiata de basescu si cand se vor trezi va fi prea tarziu pentru orice, pentru ca nu vor mai avea sustinerea nimanui!!

Printre problemele ridicate este aceasta: Avem in comuna un Parc Industrial care pare aproape parasit. Am incercat inca din 2011 sa atrag atentia asupra faptului ca autoritatile sunt ’opace’ in ceea ce priveste conditiile de inchiriere, concesionare si functionare ale acestui parc industrial si ca pe pagina de internet a acestuia exista un link care ar trebui sa duca la un document cu aceste conditii, insa documentul nu exista.

Pe langa faptul ca un potential investitor nu poate afla de aceste conditii, este si un lucru neserios si total neprofesional sa pui oamenii sa caute ceva ce nu exista.

Dupa incercarile mele de a afla aceste conditii pentru a le putea comunica unor cunoscuti, potentiali  investitori din Spania, am apelat chiar si la presa –In urma investigatiilor presei au promis ca intr.-o luna vor remedia situatia (asta se intampla prin 2011) ….In continuare NIMIC!

Cu cateva luni in urma am mers in audienta la CJ, audienta tinuta de catre dl. Grozavu Gabriel si am semnalat din nou problema. In afara de acesta am scris si altor factori de decizie, dar..... degeaba.

Abia dupa ce i-am semnalat situatia si noului sef al Parcului Industrial acum cateva zile, s-a rezolvat in sfarsit.

Pe plan local, in incercarea de a transparentiza activitatea Consiliului Local si a Primariei, am facut mai multe cereri, atat verbale in cadrul CL cat si scrise catre Primarie:

Am solicitat in repetate randuri respectarea Legilor in ceea ce priveste transparenta decizionala, administratia locala, buna guvernare, etc. iar primarul imi da raspunsuri care nu satisfac. EXEMPLE:

1.

1.11.21.3

incercam sa-l determin pe primar sa aduca la cunostinta cetatenilor proiectele de hotarare care devin acte normative, cu cel putin 30 zile inainte asa cum prevede legea. Mentionez ca prioectele de hotarare sunt afisate doar in incinta primariei cu maxim 5 zile inainte de sedintele CL, nu sunt aduse la cunostinta cetatenilor pentru dezbatere asa cum prevede legea. De asemenea primarul nu vrea sa le publice nici pe site-ul primariei pe care il tine neactualizat din 2010 (cu greu l-am determinat sa inceapa actualizarea prin publicarea hotararilor consiliului. Pana acum cateva luni apareau pe pagina consilierii si functionarii de acum 3 ani), dar nu vrea sa publice pe pagina nici proiectele de hotarare inainte de a fi aprobate in sedinta nici procesele verbale. In ultima sedinta mi-a raspuns ca asa ceva nu s-a facut niciodata si nici nu o va face.

Dupa cum vedeti, primarul se face ca nu intelege si raspunde aiurea ca el respecta Legea 215 cu toate ca eu ma refer la prevederile legii 52 care prevede:

ART. 3

În sensul prezentei legi, termenii de mai jos se definesc astfel:

a) act normativ -actul emis sau adoptat de o autoritate publică, cu aplicabilitate generală;

b) luarea deciziei - procesul deliberativ desfăşurat de autorităţile publice;

c) elaborarea de acte normative - procedura de redactare a unui proiect de act normativ anterior supunerii spre adoptare;

ART. 6

(1) În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în siteul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii.

(2) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.

(3) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanţă asupra mediului de afaceri se transmite de către iniţiator asociaţiilor de afaceri şi altor asociaţii legal constituite, pe domenii specifice de activitate, în termenul prevăzut la alin. (2).

(4) La publicarea anunţului autoritatea administraţiei publice va stabili o perioadă de cel puţin 10 zile pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice.

(5) Conducătorul autorităţii publice va desemna o persoană din cadrul instituţiei, responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă, care să primească propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de act normativ propus.

(6) Proiectul de act normativ se transmite spre analizăşi avizare autorităţilor publice interesate numai după definitivare, pe baza observaţiilor şi propunerilor formulate potrivit alin. (4).

(7) Autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

(8) În toate cazurile în care se organizează dezbateri publice, acestea trebuie să se desfăşoare în cel mult 10 zile de la publicarea datei şi locului unde urmează să fie organizate. Autoritatea publică în cauză trebuie să

analizeze toate recomandările referitoare la proiectul de act normativ în discuţie.

(9) În cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare.

Deci primarul imi comunica ca nu stiu ce cer, fiindca Primarie nu emite acte normative ci proiecte de hotarare, pe cand legea spune clar :elaborarea de acte normative-procedura de redactare a unui proiect de act normativ anterior supunerii spre adoptare,de asemenea legea obliga la: Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice, Fapt care nu s-a intamplat niciodata in Primaria Branesti, asa cum a specificat primarul in cadrul sedintei din data de26 Februarie 2013. Aceeasi lege obliga la:Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii.Si aici se mentioneaza foarte clar ’proiectele de acte normative’ ... alea pe care eu le-am cerut iar primarul nostru destept spune ca nu exista asa ceva....

2.

2.12.2

Incercam sa-l determin pe primar sa ne faca cunoscuta situatia reala a comunei, precum si planurile pe care le are, totul in vederea unei bune colaborari pentru luarea deciziilor potrivite. Deoarece unii dintre consilieri suntem in aceasta situatie pentru prima data consider ca este normal sa fim informati pentru a avea o situatie de ansamblu a comunei, am solicitat aceasta aproape in fiecare sedinta de consiliu dar primarul nu intelege ca este normal si chiar obligat de legile in vigoare sa ne informeze. De asemenea imi raspunde ca ART 68 din legea 215 are doar doua puncte, ori acest articol a fost completat inca din anul 2006 - El ma sfatuieste sa-mi angajez un consilier juridic....

Acelasi mod tendentios de a raspunde....

Iata ce prevad articolele de lege la cere eu fac referire in cerere:

ART. 52

(1) In exercitarea mandatului, consilierii locali sunt in serviciul colectivitatii locale.

(2) Primarul este obligat ca, prin intermediul secretarului si al aparatului propriu de specialitate, sa puna la dispozitie consilierilor locali, la cererea acestora, in termen de cel mult 10 zile lucratoare, informatiile necesare in vederea indeplinirii mandatului.

ART. 68*

(1) Primarul indeplineste urmatoarele categorii principale de atributii:

a) atributii exercitate in calitate de reprezentant al statului, in conditiile legii;

b) atributii referitoare la relatia cu consiliul local;

c) atributii referitoare la bugetul local;

d) atributii privind serviciile publice asigurate cetatenilor;

e) alte atributii stabilite prin lege.

(2) In temeiul alin. (1) lit. a), primarul indeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura

functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind organizarea si desfasurarea alegerilor,

referendumului si a recensamantului. Primarul indeplineste si alte atributii stabilite prin lege.

(3) In exercitarea atributiilor prevazute la alin. (1) lit. b), primarul:

a) prezinta consiliului local, in primul trimestru, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale;

b) prezinta, la solicitarea consiliului local, alte rapoarte si informari;

c) elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale si le supune aprobarii consiliului local.

*Art. 68 a fost modificat de pct. 60 al art. I din LEGEA nr. 286 din 6 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 621 din 18 iulie 2006.

Asa cum vedeti, puctul 2 din art. 52, il obliga exact la a ne pune la dispozitie orice informatie avem nevoie in desfasurarea activitatii, dar, dupa mintea lui il obliga la altceva, adica...la nimic.

De asemenea ma indeamna sa-mi angajez un consilier juridic insinuand ca nu stapanesc problemele juridice.... dar el impreuna cu consilierul sau platiti amandoi din banii nostri, nu au reusit in 7 ani sa afle ca articolul respectiv a fost completat, habar nu au indivizii ca o lege se interpreteaza dupa ultimele completari si actualizari daca acestea exista, nu in forma initiala.

Cat despre faptul ca ’primarul poate prezenta informare scrisa consiliului local, nu consilierului’ , exact asta i-am cerut si eu, vedeti dumneavoastra undeva in cerere scris ca vreau sa fiu informat eu personal?

Cu siguranta nu vedeti asa ceva, dar el trebuia sa raspunda aiurea ca sa nu se achite de obligatii...

3.

3.13.2

Aici ceream inregistrarea sedintei din data de 26 Februarie 2013, sedinta in care primarul mentioneaza ca la primaria Branesti nu s-au respectat niciodata prevederile Legii 52/2003 si ca nu se vor respecta fiindca vreau eu....

Dupa cum vedeti in raspuns, primarul considera o anomalie solicitarea mea efectuata in baza unei Legi a Romaniei

Banuies ca observati cum semneaza primarul actele oficiale emise de catre o institutie a statului :

’’Obsesia ta,

Primar,

Preda Ion’’

Cert este ca pana acum, am aprobat (prin majoritate, eu m-am opus) numai proiecte in favoarea primariei: salariile lor; bugetele lor; sa-si cumpere o noua masina; sa cheltuiasca putinii bani pe care-i avem, pe sarbatori; sa schimbe nume de strazi, etc. – absolut nimic pentru cetatenii comunei. In legatura cu schimbatul numelor strazilor eu am insistat foarte mult ca, daca tot o facem, macar sa fie corect fata de cetateni, sa-i informam despre consecinte:

In sedinta CL din 20 Noiembrie 2012 Am sugerat consultarea cetatenilor (dupa o prealabila informare a acestora asupra implicatiilor: schimbat acte de identitate; talonul masinii; modificat statut firma pentru schimbarea domiciliului-acesta se face doar prin notar, etc. – toate acestea fiind prevazute in legislatia in vigoare) Aceste schimbari implica cheltuieli de bani si timp din partea cetatenilor.

Mai implica schimbari in bazele de date ale furnizorilor de servicii, de la banci la electrica sau romtelecom, pentru a putea fi identificat bine si a primi factura corect.

OUG nr. 97/2005, republicata in M O, Partea I nr. 719 din 12 octombrie 2011

Art. 41  (1) In cazul in care, in conditiile legii, se schimba denumirea unor unitati administrativ-teritoriale sau se aproba reorganizarea ori trecerea in alt rang a unei unitati administrativteritoriale, precum si in situatia in care se schimba denumirea strazilor sau se renumeroteaza imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cartii de identitate si a celorlalte documente prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale respective
Art. 43 b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;

Dupa cum vedeti, legea obliga primaria la suportarea cheltuielilor.

Banuiesc ca majoritatea cetatenilor afectati de aceasta hotarare, daca va fi aprobata, nu sunt la curent cu implicatiile schimbarii denumiri unei strazi si pentru aceasta propun urmatoarele:

1. Proiectul de hotarare sa fie amanat pana la corecta informare a cetatenilor, asa cum prevede Legea 52/2003 cu privire la transparenta decizionalã, dandu-le posibilitatea acestora sa-si exprime acordul sau dezacordul fata de ceea ce intentionam sa facem;
  2. Proiectul de hotarare sa fie completat cu un articol care sa specifice ca primaria va suporta cheltuielile aferente schimbului de acte de identitate asa cum prevede legea.

Bineinteles ca nu s-a tinut seama de propunerile mele si s-a votat asa cum a vrut primarul care se stramba la mine cand spuneam ca primaria trebuie sa suporte cheltuielile, conform legii – Am aflat chiar ca primaria percepe taxa pe adeverinta pe care o emite pentru schimbarea Cartii de Identitate a celor care locuiesc pe strazile respective.

Eu, ca si consilier am anuntat in masura in care am putut (am tiparit un buletin informativ cu aceasta problema si l-am dat unor cetateni care locuiau pe strazile respective, dar intr-un numar redes, rugand-ui pe acestia sa anunte cat mai multi vecini)

Cateva cuvinte si despre colegii mei din Consiliul Local Branesti, Dambovita

Impresia mea este ca mjoritatea sunt acolo doar ca sa ia amaratii aia de 200 lei pe luna, cei drept castigati foarte usor, in maxim doua ore de munca fiindca sedintele noastre de multe ori dureaza mai putin de o ora, ba chiar a fost una mai scurta de o jumatate de ora....

Altfel nu-mi explic lipsa de reactie atunci cand primarul ii spune unui consilier ca nu are dreptul sa propuna nimic in Consiliul Local – normal ar fi fost sa reactioneze, sa-si apere statutul dat atat de lege cat si de cetateni.

Nu-mi explic nici usurinta cu care accepta sa voteze imediat ceea ce propune primarul, fara sa cunoasca in profunzime toate problemele comunei - normal ar fi fost sa sustina cererea mea de a primi de la primar o situatie completa.

Nu-mi explic nici de ce nu vor sa ne asezam impreuna la masa, cel putin cateva zile si impreuna cu aparatul administrativ sa studiem tot ceea ce priveste comuna noastra si sa luam decizii in cunostinta de cauza si in interesul cetatenilor.

Prin actiunile mele am incercat sa determin o apropiere de cetateni si de problemele lor, nu am fost inteles.

Nu au putut intelege nici primarul, nici colegii mei, cat de important este sa-i bagi pe cetateni in seama, sa-i asculti si ajuti in masura in care o poti face dezinteresat, fara sa le ceri nimic in schimb asa cum din pacate se face cu ocazia alegerilor.

Acesti oameni nu inteleg vremurile pe care le traim, nu au habar ca viitorul va fi al comunitatilor strans unite, formate din oameni care se respecta intre ei, care se ajuta dezinteresat – nu va mai exista mult timp un viitor al maselor conduse de unii sau altii, iar pentru a supravietuii este imperios necesar sa-i facem pe oameni sa fie uniti intre ei, din solidaritate fata de nevoile lor, nu fata de interese meschine, politice sau de alta natura. Este deja ultima ora pentru a face aceasta, altfel nu vom supravietuii!

Nu situ cati consilieri locali au o activitate macar apropiata de a mea, cati au creat un site dedicat acestei activitati, cati discuta cu oamenii si cu autoritatile, cati se implica, etc.

Din pacate rezultatul este aproape zero, asa ca... este deja hotarat:

S-a terminat cu aventura mea politica, ea a durat un an de zile, timp pierdut, in care puteam sa fac multe alte lucruri utile. O sa-mi dau demisia din Consiliul Local !

In mod normal, atunci cand se produce despartirea de un colectiv, se spune: `A fost o onoare sa lucrez cu dumneavoastra!` - Eu, din pacate nu pot spune decat ca-mi pare rau si-mi este rusine ca am facut parte din acest colectiv!

Catalin , Branesti, 17.08.2013

Mai mult din activitatea mea, precum si ce voi face in continuare gasiti pe: www.branesti.net

Leave your comments

terms and condition.