PARTIDUL CONSERVATORpc-bun.png

VALORILE FUNDAMENTALE ALE DOCTRINEI PARTIDULUI CONSERVATOR

La Congresul din 7 mai 2005 al Partidului Umanist din Romania, fondat in 1991, delegatii au adoptat in unanimitate motiunea care marca aparitia pe scena politica romaneasca a Partidului Conservator.

Conservatorii se simt datori sa recladeasca un sistem de valori ce ar putea sa ne calauzeasca intr-un veac XXI plin de noi provocari. Partidul Conservator isi exprima respectul si gratitudinea pentru cei care au edificat Romania moderna acum mai bine de un secol si jumatate, pentru oamenii politici in general, cu deosebire, pentru conservatorii de atunci. Conservatorii de azi se plaseaza insa pe un drum propriu, care nu-si aroga identitatea, filiatia, meritele unor inaintasi ce au purtat odinioara numele de conservatori; se aseamana ca viziune asupra actiunii politice, dar nu sunt si nu pot fi continuatorii proiectului, pierdut demult in valtoarea vremurilor.

Partidul Conservator de astazi este un partid modern de centru-dreapta, care asociaza experienta neoconservatoare occidentala cu cea a conservatorismului clasic, fara sa inceteze nicio clipa sa fie atent la realitatile concrete ale tarii.

Partidul Conservator impartaseste si promoveaza valorile si principiile democratice validate in timp; pe de o parte, libertatea, proprietatea, toleranta, responsabilitatea, egalitatea de sanse, solidaritatea, ce definesc omul in raporturile sale cu sine, cu semenii sai, dar si cu comunitatea din care face parte, iar pe de alta parte, suveranitatea, separatia puterilor, piata libera, statul de drept, ce definesc raporturile dintre cetateni si stat, principiile pe care se fondeaza orice societate politica democratica.

Calauziti de astfel de repere, conservatorii isi propun sa construiasca atent pentru viitor, schimband doar acolo unde este nevoie si imbunatatind ceea ce este de ameliorat. Partidul Conservator este cel dintai care sustine eliminarea lucrurilor gresite, a disfunctionalitatilor, a mentalitatilor invechite, a oamenilor incompetenti sau rau intentionati, dar in acelasi timp si primul care sprijina modelele pozitive, lucrurile care au functionat si functioneaza bine, oamenii de valoare. Conservatorii nu se cantoneaza in clisee ideologice care de multe ori contrazic realitatea si ofera solutii gresite. De aceea nu inteleg ideologia decat ca un cadru general, care trebuie sa faca in permanenta loc contextului si realitatii concrete. Istoria ne arata ca marile experimente tragice s-au produs cu predilectie atunci cand oamenii au cautat sa reproduca in realitate vreo schema ideologica.

Asadar, identitatea Partidului Conservator este data de credinta sa in principiile si reperele izvorate din traditie, experienta, dintr-o ierarhie autentica a valorilor, din continuitate, stabilitate si ordine, ceea ce ne face sa construim, printr-o politica echilibrata, contextuala, prudenta, graduala, un viitor pentru Romania.

Valorile fundamentale ce stau la baza doctrinei Partidului Conservator sunt:

a) manifestarea libera a personalitatii umane prin exercitarea deplina a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;
b) responsabilitatea umana, factor de armonizare a aspiratiilor individului cu interesele generale ale societatii;

c) cunoasterea, mijloc de dobandire a libertatii individului si conditie de asumare a responsabilitatii;

d) proprietatea privata, factor de garantare a protectiei economice si sociale, conditie de manifestare a libertatii si responsabilitatii individuale;
e) minimizarea interventiei statului in economie si reducerea acestei interventii la mentinerea si consolidarea respectarii legii si a competitiei loiale;

f) promovarea si consolidarea statului de drept;

g) asigurarea dezvoltarii durabile, ca mijloc optim de realizare a bunastarii sociale;

h) atenuarea individualismului exacerbat, atunci cand acesta aduce atingere comunitatii;

i) protectia sociala a categoriilor net defavorizate (batrani, minori, persoane cu handicap) ca etalon al unei societati avansate din punct de vedere al civilizatiei;

j) incurajarea societatii civile si a dialogului intre stat, organizatii non guvernamentale si cetateni;

k) asigurarea accesului liber si egal la educatie, educarea cetatenilor Romaniei in spiritul democratiei si incurajarea acestora de a participa la viata publica;

l) promovarea si sustinerea tinerei generatii in spiritul valorilor si principiilor democratiei europene;

m) respectarea angajamentelor asumate de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Partidul Conservator este un partid care s-a nascut din nevoia unor solutii alternative la oferta politica post-decembrista, un partid care, fara a afirma ca reinnoada traditia conservatoare romaneasca din a doua jumatate a veacului al XIX-lea si inceputul celui urmator, se simte totusi afin cu ea in acea maniera cumpatata, pragmatica, de a gasi solutii utile pentru tara. Contextul istoric fiind cu totul altul, conservatorii de astazi incearca sa prinda radacini din ce in ce mai puternice in Romania si propun societatii o oferta politica moderna, echilibrata care sa imbine necesitatea cresterii economice constante si implicit a nivelului de trai cu cea a protejarii punctuale a celor care involuntar sunt afectati de recesiuni economice sau lipsuri concrete.

Partidul Conservator este un partid de centru-dreapta care doreste sa sedimenteze pe aceasta zona a spectrului politic ideea ca se poate face politica de calitate in Romania, in beneficiul omului, inteles in deplinul lui potential de creatie si in libertatea sa de exprimare. Cu respect pentru valori si traditie, pentru tot ceea ce este autentic in aceasta tara, isi propune sa administreze prezentul cu buna masura si sa creasca sansa unui viitor previzibil bazat pe ameliorarea reala, functionala a vietii cotidiene a oamenilor.

Partidul Conservator crede ca a venit vremea incetarii experimentelor politice si a programelor declarate de dreapta sau de stanga care nu au facut pana acum decat sa discrediteze orice identitate doctrinara ori politica in Romania. Crede ca a venit timpul solutiilor pragmatice si astfel, demonstrand ca poate face fata provocarilor prezentului. Prin recursul la traditie, la experienta, la valorile autentice, la continuitate, la stabilitate, la ordine, echilibru, printr-o politica echilibrata, atenta la context, prudenta si graduala, aplicata strict situatiilor concrete, Partidul Conservator este un partid aproape de oameni.

Leave your comments

0
terms and condition.
  • No comments found