In sedinta Consiliului Local din data de 17.07.2013 a fost aprobata schimbarea numelui la un numar de 8 strazi din comuna noastra - Proiectul de hotarare cuprinzand lista strazilor se gaseste AICI

strazi

Personal am incercat prin discutii nenumarate sa-i determin pe colegii mei si primaria sa va consulte (asa cum prevede legea) inainte de a face acest lucru, insa a fost in zadar. De asemenea i-am rugat sa va aduca la cunostinta acest lucru deoarece legea prevede un termen de 15 zile pentru schimbarea actelor, iar dumneavoastra daca nu stiti veti fi pasibili de pedeapsa cu amenda, in zadar si aceste rugaminti. In final eu m-am opus insa nu a servit de nimic deoarece majoritatea a votat asa cum a propus primarul.

Va aduc la cunostinta obligatiile si drepturile pe care le aveti in acest caz, precum si parte din discutiile purtate in sedinta Consiliului Local inainte de aprobarea acestor schimbari:

„In sedinta CL din 20 Noiembrie 2012 Am sugerat consultarea cetatenilor (dupa o prealabila informare a acestora asupra implicatiilor: schimbat acte de identitate; talonul masinii; modificat statut firma pentru schimbarea domiciliului-acesta se face doar prin notar, etc. – toate acestea fiind prevazute in legislatia in vigoare) Aceste schimbari implica cheltuieli de bani si timp din partea cetatenilor.

Mai implica schimbari in bazele de date ale furnizorilor de servicii, de la banci la electrica sau romtelecom, pentru a putea fi identificat bine si a primi factura corect.

In alta ordine de idei, personal, mi s-a atras atentia aici ca atunci cand initiezi un proiect de hotarare trebuie mentionata si sursa financiara pentru implementarea respectivului proiect.

Nu vad in acest proiect de hotarare nici o referire la sursa de finantare, nici o analiza aspra numarului de persoane afectate si costurile care vor trebui suportate de catre primarie, conform legii si de asemenea de catre persoanele respective pentru actele care nu intra sub incidenta acestei legi dar trebuiesc schimbate.

OUG nr. 97/2005, republicata in M O, Partea I nr. 719 din 12 octombrie 2011

Art. 41 (1) In cazul in care, in conditiile legii, se schimba denumirea unor unitati administrativ-teritoriale sau se aproba reorganizarea ori trecerea in alt rang a unei unitati administrativteritoriale, precum si in situatia in care se schimba denumirea strazilor sau se renumeroteaza imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cartii de identitate si a celorlalte documente prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale respective.
Art. 43b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;

Dupa cum vedeti, legea obliga primaria la suportarea cheltuielilor.

Banuiesc ca majoritatea cetatenilor afectati de aceasta hotarare, daca va fi aprobata, nu sunt la curent cu implicatiile schimbarii denumiri unei strazi si pentru aceasta propun urmatoarele:

  1. Proiectul de hotarare sa fie amanat pana la corecta informare a cetatenilor, asa cum prevede Legea 52/2003 cu privire la transparenta decizionalã, dandu-le posibilitatea acestora sa-si exprime acordul sau dezacordul fata de ceea ce intentionam sa facem;
  2. Proiectul de hotarare sa fie completat cu un articol care sa specifice ca primaria va suporta cheltuielile aferente schimbului de acte de identitate asa cum prevede legea.„

Propunerile mele nu au fost luate in calcul, proiectul de hotarare a fost aprobat asa cum a propus initiatorul, adica primarul.

 

„DECI: Persoanele posesoare de BI au obligația de a se prezenta conform O.U.G. nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, pentru preschimbarea acestora la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor la care este arondată localitatea de domiciliu, în situația în care datele cuprinse în acestea nu mai corespund realității și anume: – schimbarea denumirii județului; – schimbarea denumirii sau a rangului localităților și străzilor; – schimbarea renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, a înființării localităților sau străzilor. În termen de 15 zile de la producerea situației menționate mai sus, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, eliberarea unei noi cărţi de identitate. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 40 lei la 80 lei.

DOCUMENTE NECESARE:

cererea pentru eliberarea cartii de identitate;

actul de identitate anterior; plus carte de alegator;

certificatele de nastere si de casatorie (daca este cazul), in original si copie xerox;

hotarirea de divort definitiva si irevocabila (daca este cazul), in original si copie xerox;

certificatul de deces al sotului (daca este cazul),in original si xerox;

certificatele de nastere ale copiilor sub 14 ani (daca este cazul),in original si xerox;

documentele cu care se face dovada domiciliului, in original si copie xerox - chiar dacă eşti major, în cazul în care domiciliul din cartea de identitate va fi cel al părinţilor, va fi nevoie să fi însoţit de unul dintre ei;

chitanta reprezentind contravaloarea cartii de identitate (7 lei);

timbru fiscal in valoare de 4 lei.„

Deoarece primaria nu a facut nimic pentru a va informa asupra obligatiilor si drepturilor pe care le aveti si intuind ca nu este interesata ca dumneavoastra sa stiti ca aveti dreptul sa cereti suportarea cheltuielilor de catre institutia administrativa respectiva, eu imi fac datoria impusa de lege - aceea de a informa cetatenii asupra tuturor lucrurilor care-i privesc, hotarate la nivelul Consiliului Local Branesti.

Daca gresesc cu ceva, daca dumneavoastra ati fost anuntati de catre primarie asupra acestor obligatii si mai ales drepturi, va rog sa-mi aduceti la cunostinta.... pana una-alta, am inteles ca primaria cere bani pentru adeverinta emisa in vederea schimbarii actului de identitate!!!

Mergeti la primarie si cereti banii pentru schimbarea actelor si mergeti urgent sa le schimbati!

Leave your comments

0
terms and condition.
  • No comments found